Izvor

eeo_izvor

Velike količine proizvedene e-opreme in posledično nastalega e-odpada poganja globalno povpraševanje po poceni elektroniki. Največji proizvajalec e-odpada je Azija, z dobrimi 40% ali 18,2 mio. ton letno (4,2 kg/prebivalca), sledi Evropa z 12,3 mio. ton (16,6 kg/prebivalca), Amerike z 11,3 mio. ton (11,6 kg/prebivalca), Afrika z 2,0 mio. ton (0,9 kg/prebivalca) in Oceanija z 0,7 mio. ton (17,3 kg/prebivalca). Razlikujejo se tudi načini in stopnje zbranega e-opdada, ta v Afriki znaša 0%, v Amerikah 17%, v Evropi 35%, v Aziji 15% ter v Oceaniji 6%. Poti gibanja e-odpada so razpršene, kar otežuje učinkovitost uradnemu sistemu zbiranja. Prevladuje ocena, da bo do leta 2021 globalna proizvodnja OEEO dosegla 50 mio. ton. Poleg proizvajalcev, ki v EU skrbijo za svoje obveznosti preko shem podaljšane odgovornosti, v Sloveniji zbirajo e-odpadke tudi komunalna podjetja ter zbiralci odpadnih kovin in neformalni zbiralci, ki jih zanimajo zgolj določene frakcije e-odpadkov. Del jih konča v mešanem komunalnem odpadu, del pa se jih skladišči v gospodinjstvih.

V mešanem komunalnem odpadu konča 20 – 30 % majhnih e-odpadkov, z največjim deležem igrač, opreme za prosti čas, malih gospodinjskih aparatov in varčnih sijalk. V EU se reciklira manj kot 40 % e-odpada. Kadar odstranimo v celoti ali delno delujoč aparat, bodisi ker ni popravljiv, ker ni možna zamenjava baterije ali ker programska oprema ni več podprta, se ne obnovijo materiali, ujeti v napravi in izgubimo dejansko vrednost izdelka.

Zakonski zahteve za ponovno uporabo odvečne delujoče e-opreme

V Evropi je bila Španija leta 2015 prva država, ki je zakonsko določila cilje ponovne uporabe odpadne električne in elektronske opreme na 1,5 % mase vse zbrane e-opreme. V Belgiji je v 2020 Valonska vlada z dekretom določila, da mora 2 % odpadne električne in elektronske opreme iti skozi postopek priprave na ponovno uporabo.

Projektni cilji Life Spodbujamo e-krožno so preusmeriti 2 % zbranega e-odpada v postopek ponovne uporabe, popravila ali prenove. Poleg tega smo dodatno določili cilje za preko 25.000 izvedenih diagnostik nedelujoče e-opreme, 25 % povečanje količine servisnih posegov in skoraj 20.000 kosov e-opreme predanih v pripravo za ponovno uporabo.

Obnovljena oprema

V Sloveniji že obstajajo pravni subjekti, ki prodajajo obnovljeno e-opremo, načeloma gre za računalniško opremo in mobilne telefone ter izdelke bele tehnike.

Zakonodajalci so e-opremo razdelili v 6 skupin:

  • oprema za izmenjavo toplote,
  • ekrani,
  • svetilke,
  • velika oprema,
  • mala oprema
  • ter mala IT in komunikacijska oprema.

V teh 6 kategorij spadajo vsi električni in elektronski izdelki, z velikimi razlikami v funkciji, teži, velikosti, sestavi, materialih, vplivih na okolje. Po klasifikaciji UNU-KEYS poznamo 54 homogenih vrst izdelkov, vsaka ustreza eni ali več oznakam v harmoniziranem sistemu opisa in kodiranja blaga.

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…