Sestava

eeo-sestava

E-odpadki običajno vsebujejo dragocene ter potencialno strupene snovi. Njihova sestava je močno odvisna od vrste naprave, proizvajalca, modela, datuma izdelave in starosti odpadkov. Na primer odpadna IT in telekomunikacijska oprema vsebuje višji delež plemenitih kovin kot ostanki gospodinjskih aparatov. Mobilni telefon vsebuje več kot 60 elementov, od navadnih kovin kot baker in kositer, do posebnih kovin kot litij, kobalt, indij, antimon ter plemenitih kovin kot zlato, srebro, paladij.

Hkrati pa e-odpad vsebuje tudi kontaminante, predvsem zaviralce gorenja v plastiki in drugih komponentah. Vezja, ki jih najdemo v večini e-opreme, lahko vsebujejo arzen, kadmij, krom, svinec, živo srebro ter ostale toksične kemikalije. Zastareli hladilniki, zamrzovalniki in klime vsebujejo klorofluorokarbonate, ki razkrajajo ozon. V zastrelih televizorjih in računalniških monitorjih s katodno cevjo najdemo barij, kadmij, baker, svinec, cink, … Svinčeno steklo v ekranu je del te tehnologije. Mali gospodinjski aparati vsebujejo težke kovine, kot so kadmij, kobalt, nikelj, svinec, antimon, itd. Poleg težkih kovin vsebujejo tudi druge nevarne snovi, zaviralce gorenja, organske polutante, tonerski prah, tekoče kristale.

Na sestavo e-odpadkov vplivajo tudi družbeni ekonomski pogoji, dostopnost trga ponovne uporabe, infrastruktura recikliranja, programi ločevanja odpadkov ter izvrševanje predpisov.

V grobem je e-odpad sestavljen iz:

  • kovine – 60 %,
  • plastika – 15 %;
  • CRT in LCD monitorji – 12 %,
  • zmes plastike in kovin – 5 %,
  • polutanti – 3 %,
  • kabli – 2 %,
  • tiskana vezja – 2 %,
  • ter ostalo – 1 %.

Nekatera elektronska oprema in njene komponente vsebujejo snovi, ki se štejemo med nevarne za okolje in zdravje ljudi, če jih odstranimo na nekontroliran način. Čeprav so te nevarne snovi običajno prisotne le v majhnih količinah, lahko uhajajo v tla, vodo ali zrak in lahko povzročijo resno okoljsko škodo.

Glavna okoljska tveganja rasti količin e-odpadkov so izčrpavanje naravnih virov in sproščanje nevarnih snovi. Če e-izdelke odlagamo na deponije, zamudimo priložnost, da obnovimo in ponovno uporabimo milijone ton materialov. Obnova teh materialov pa hkrati pomeni, da moramo za proizvodnjo novih izdelkov pridobivati manj surovin.

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…