Agenda iz Davosa

bee-4235093_1920

Agenda iz Davosa , dogodek v organizaciji Svetovnega ekonomskega foruma, je pionirski način mobilizacije svetovnih voditeljev za oblikovanje načel, politik in partnerstev, potrebnih za reševanje izzivov v novem svetovnem kontekstu. Za voditelje vseh družbenih slojev je v 2021 nujno, da čim prej sodelujejo za bolj vključujočo, povezano in trajnostno prihodnost. COVID-19 in gospodarska recesija sta zaostrili trgovinske napetosti, neenakost in negotovost sta zaznamovali obdobje preteklega leta. Gospodarstvo prihodnosti bo odvisno od uspešnosti reševanja vprašanj neenakosti in okoljskih obremenitev. Agenda iz Davosa je med 25. in 29. januarjem 2021 združila svetovne voditelje v razpravo o teh izzivih – in o tem, kako lahko spodbujamo pravično, trajnostno in vključujoče gospodarsko okrevanje. “To ne zahteva le politik za obvladovanje okoljskih zunanjih vplivov ali gradnjo varnostnih mrež za ljudi, ampak tudi tiste, ki spodbujajo naložbe, ki ustvarjajo bolj zelene, pravičnejše in na ljudi usmerjene trge prihodnosti.” je dejala Saadia Zahidi, generalna direktorica Svetovnega gospodarskega foruma.

Ustvarjanje krožnega gospodarstva ponuja način za formalizacijo in izboljšanje življenjskih in delovnih razmer ljudi, ki delajo v neformalnem sektorju recikliranja. Raziskave kažejo, da bi krožno gospodarstvo lahko ustvarilo do 4,8 milijona delovnih mest v Latinski Ameriki. V Čilu so si zastavili cilj, da bomo do leta 2040 iz krožnega gospodarstva ustvarili več kot 180.000 formalnih delovnih mest, na primer s popravili, ključnim delom krožnega gospodarstva. To jim bo pomagalo doseči cilj povečanja stopnje recikliranja s 4% na 65%, ki je ključnega pomena za njihovo gospodarsko blaginjo in gradnjo prihodnosti s poudarkom na dostojnem delu.

Sanje živeti v svetu brez odpadkov zahtevajo premik k krožnemu gospodarstvu, kjer se odpadki in onesnaževanje postopoma opuščajo, proizvodi in materiali pa se ohranjajo v uporabi ter zagotavljajo obnovo naravnim sistemom. Kjer koli živimo, je krožni prehod ključnega pomena za izgradnjo odpornega gospodarstva, zaščito socialne blaginje in ublažitev podnebne krize. Vendar je lahko še posebej pomemben za države s srednjim dohodkom glede na vpliv na delovna mesta in našo posebno ranljivost za učinke podnebne krize. Razumevanje teh priložnosti nas pripelje korak bližje k spremembi, ki jo lahko prinese krožni prehod. 

 Agenda krožnega gospodarstva, ki se bo začela ta teden, bo določila pot naprej za podjetja, vlado in civilno družbo. Če želite izvedeti več o možnostih krožnega prehoda, se pridružite predstavitvi dogodka 4. februarja.

Dogodki

oktober 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
3
4
5
6
7
  • JA Slovenija
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
8
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
9
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
10
11
12
13
14
  • Mednarodni dan e-odpadkov
15
16
  • Mednarodni dan popravil
17
18
19
20
21
22
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
23
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…