EU bo morda recikliranje e-odpadkov postavila za zakonsko zahtevo – ali bo delovala?

10-may_e-waste

Poročilo ugotavlja, da bi morale biti države v Evropski uniji zakonsko dolžne reciklirati ključne kovine v elektronskih odpadkih. Predlagani zakon bi bil brez primere in bi lahko države zunaj EU spodbudil, naj sledijo zgledu, vendar je treba več izzivov premagati, da bi to recikliranje delovalo v praksi.

Poročilo konzorcija CEWASTE, ki ga financira EU, trdi, da bo zakonsko določanje recikliranja državam EU pomagalo zmanjšati odvisnost od uvoza in se zaščititi pred prihodnjimi motnjami v dobavi kritičnih kovin, kot so litij, neodim in praseodim, ki so bistvenega pomena za proizvodnjo elektronske in električne opreme. Poročilo ugotavlja, da je stopnja recikliranja kritičnih surovin v EU trenutno v večini primerov “blizu nič”.

Poročilo poleg uvedbe zakonodaje navaja, da je pomembno tudi zajeziti nezakonit izvoz e-odpadkov iz EU, vlagati v razvoj tehnologije recikliranja in ustvariti finančne spodbude za podjetja, da predelajo ključne surovine, na primer z zmanjšanjem davka na izdelke z reciklirano vsebino.

Eden od dejavnikov, ki bi lahko omejil uspeh katere koli sheme za recikliranje odpadne električne in elektronske opreme, je vedenje potrošnikov, saj veliko ljudi ne reciklira elektronskih naprav, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. “Ocenjujemo, da je v gospodinjskih predalih več kovin, pomembnih za tehnologijo, kot v največjih evropskih rudnikih,” pravi Andy Abbott z univerze v Leicesterju v Veliki Britaniji.

“Vsekakor gre za ozko grlo,” pravi Pascal Leroy z foruma WEEE v Belgiji, ki je soavtor poročila. “Lahko izboljšate tehnologijo recikliranja … a dokler ne zberete več e-odpadkov, v resnici ne napredujete veliko.”

“Eno ključnih priporočil, ki smo jih dali, je, da morda tudi razmislimo o novih načinih, novih modelih zbiranja in novih strategijah za boljše zbiranje e-odpadkov,” pravi Shahrzad Manoochehri na Svetovnem forumu za vire v Švici, prav tako avtor na poročilu. “To je eno naših ključnih priporočil Evropski komisiji, da premaga ta izziv in to ozko grlo.”

Boljše izvrševanje obstoječih zakonov, ki prepovedujejo izvoz e-odpadkov iz EU, bi bilo tudi ključno za zagotovitev, da je dovolj e-odpadkov za recikliranje, pravi Gavin Harper z univerze v Birminghamu v Veliki Britaniji. “Zagotavljanje, da odpadki ostanejo v bloku, zagotavlja odgovorno ravnanje z odpadki in tudi surovine sekundarnih materialov za recikliranje,” pravi.

Tudi če bi bilo mogoče te izzive pri zbiranju e-odpadkov premagati, bi bil še en omejevalni dejavnik za shemo recikliranja tehnologija. Tehnologije predelave so dobro uveljavljene za nekatere materiale, na primer paladij iz tiskanih vezij in kobalt iz litij-ionskih baterij. Toda za mnoge druge poročilo pravi, da so potrebne nadaljnje naložbe v reciklažno infrastrukturo in tehnologijo.

“Menim, da so naša največja ovira pred tem, kar lahko predvidevamo, da bo nujna zahteva za recikliranje vseh kritičnih materialov, pravzaprav omejitev tehnologije,” pravi Jyoti Ahuja s pravne fakultete Univerze v Birminghamu. Pravi, da bi bil nov zakon o e-odpadkih dolgoročno izvedljiv le, če bi zdaj vlagali v izboljšanje tehnologije recikliranja in infrastrukture.

Kljub vsem oviram bi lahko zakon, ki nalaga recikliranje kritičnih surovin v EU, države članice zunaj bloka sprejel podobno zakonodajo. “Britanski proizvajalci morajo svoje izdelke uskladiti s predpisi EU, sicer bodo izgubili celoten trg, zato obstajajo zelo dobri komercialni razlogi, zakaj se bosta oba želela uskladiti,” pravi Ahuja.

Vir: https://www.newscientist.com/article/2277074-the-eu-may-make-recycling-e-waste-a-legal-requirement-will-it-work/

Dogodki

oktober 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
3
4
5
6
7
  • JA Slovenija
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
8
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
9
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
10
11
12
13
14
  • Mednarodni dan e-odpadkov
15
16
  • Mednarodni dan popravil
17
18
19
20
21
22
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
23
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…