Krožno gospodarstvo 3D tiskanih materialov

pexels-petr-ganaj-4112213

Od fekalnih snovi do surovin

Raziskovalci z Zveznega inštituta za raziskovanje in preizkušanje materialov v Nemčiji so razvili nov, trajnosten 3D material za tiskanje iz odpadkov žuželk. Z uporabo praškastih lesenih delcev in iztrebkov, ki so jih po hranjenju pustili majhni hrošči, so znanstveniki lahko izdelali edinstveno surovino za krožno gospodarstvo, ki bi ga bilo mogoče na 3D tiskati z vezivnimi sredstvi brez kakršnih koli polimernih dodatkov. Prebavni sistem žuželk pretvori neenakomeren les v kompaktno celulozno-ligninsko mešanico, ki je primerna za 3D tiskanje brez nadaljnje obdelave (običajno tiskanje lesnih materialov zahteva uporabo polimernih dodatkov). Tako so dosegli znaten napredek pri okoljskem vplivu 3D tiskanja in uvajanju novih krožnih materialov.

Material na biološki osnovi ima nizko stopnjo trdnosti, vendar visoko dimenzijsko natančnost, zaradi česar je idealen za ustvarjanje okolju prijaznih filigranskih struktur.

3D tiskanje je okolju prijaznejše kot tradicionalni načini proizvodnje, z združevanjem metode 3D tiska in uporabo naravnih surovin lahko recikliramo proizvodne odpadke na stroškovno učinkovit in trajnostni način.

Inovacije na področju trajnosti

Ekipa s sedeža na Univerzi v Freiburgu je razvila lasten nov 3D tiskarski material na osnovi lesa. S kombiniranjem naravnega lignina s celuloznimi kroglicami so znanstveniki lahko ustvarili edinstven bio-polimer, ki bi se lahko izkazal za koristnega v lahkih gradbenih aplikacijah.

Vir: 3D Printing Industry, PlosOne

Dogodki

december 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
  • E-transformer 2.0 na razstavi Tehniškega muzeja v Bistri
4
5
6
7
  • Usmerjevalna skupina projekta
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…