Krožno gospodarstvo – okolju prijazna poslovna priložnost

money-2724241_1920

Prehod na celostni krožni gospodarski model je ključnega pomena za zmanjšanje poslabšanja okolja in dajanje prednosti biotski raznovrstnosti in naravi, hkrati pa prispeva k prihodnji konkurenčnosti. V krožnem gospodarstvu se odpadki preoblikujejo v surovine, proizvodi pa se ob koncu uporabe vrnejo nazaj v proizvodni sistem. Posledično je rast ločena od porabe omejenih naravnih virov, materiali pa so čim dlje v produktivni uporabi. Pospeševanje tega prehoda je odvisno od uvajanja novih inovativnih poslovnih modelov in tehnoloških inovacij. Kovanje poti do resnično krožnega gospodarstva zahteva sistemsko sodelovanje. Danes se lahko večnacionalne organizacije z vse bolj zapletenimi dobavnimi verigami in postopki borijo za ohranjanje tempa z vse bolj napredujočimi krožnimi inovacijami, včasih pa jim lahko primanjkuje tudi zmogljivosti, potrebnih za sprejetje novih načinov delovanja pri prehodu na krožno poslovanje. Nasprotno pa lahko imajo mali podjetniki rešitve za te izzive, vendar jim morda primanjkuje kapitala, virov ali mrež, ki omogočajo hitro kopiranje in prilagajanje njihovih rešitev. Te težave naslavlja pospeševalnik The Circulars, nadgradnja programa Cricular Awards, ki ga družbe Accenture, Anglo American, Ecolab in Schneider Electric, digitalno pa ga gosti WEF UpLink platforma za trajnostne inovacije. Circulars Accelerator je že v prvem razpisu za zbiranje prijav pritegnil več kot 200 raznolikih udeležencev. Po zelo konkurenčnem večstopenjskem izbirnem postopku je bilo za sodelovanje v programu izbranih 17 zagonskih podjetij. Novoustanovljena podjetja so razvrščena v eno od treh vrst rešitev, ki so potrebne za krožno preobrazbo, ki skupaj zajemajo celotno vrednostno verigo in se odzivajo na določene krožne izzive: inovativni izdelki in proizvodnja, preoblikovanje potrošnje in povrnitev vrednosti. Primeri vsakega so poudarjeni spodaj. 

Grozd inovativnih izdelkov in proizvodnje zajema inovatorje, ki si prizadevajo za oblikovanje in dobavo pionirskih izdelkov, embalaže in proizvodnih rešitev, pri čemer izkoriščajo nove pristope k oblikovanju ter inovacije materialov in sestavin. Eden takih inovatorjev, ki spreminja trenutno stanje, je malezijski inovator StixFresh, katerega patentirana tehnologija podaljša rok uporabnosti svežih pridelkov do 14 dni.

Preoblikovanje potrošnje obravnava problematiko, da trenutno vsako leto porabimo 1,75 krat več virov, kot jih lahko naravno obnovi Zemlja. Inovatorji si prizadevajo zasnovati nove modele krožne potrošnje, vključno z izdelkom kot storitvijo, razširitvijo uporabe izdelka (npr. popravila, sekundarni trgi) in platformami za izmenjavo. Algramo je čilski novoustanovljeni podjetje, katerega vse-kanalna tehnologija platforme z več znamkami omogoča proizvajalcem in trgovcem, da prodajo potrošnikom blago s pametno embalažo za večkratno uporabo po najnižjih možnih cenah.

Grozd obnove vrednosti daje prednost rešitvam, ki zapirajo naš obstoječi linearni sistem. Ta skupina inovatorjev je vzpostavila nove načine za omogočanje ponovne uporabe izdelkov in predelave vdelane vrednosti iz odpadkov ali izdelkov, ki prenehajo uporabljati. Mint Innovation, razburljivo mestno rudarsko podjetje s sedežem na Novi Zelandiji, razvija poceni in razširljive procese za pridobivanje dragocenih kovin iz tokov e-odpadkov. ZN ocenjujejo, da se več kot 10 mrd. € plemenitih kovin letno odloži kot e-odpadki (!). Čisti postopki Mint Innovation uporabljajo hidrometalurgijo in biotehnologijo, da zmanjšajo ta tok odpadkov in omogočajo popolno krožnost plemenitih kovin. Pred kratkim so si zagotovil 20 mio. € financiranja, načrtujejo dobavo biorafinerij v Veliki Britaniji in Avstraliji. Te naprave bodo lahko vsako leto predelale do 3.500 ton e-odpadkov.

Vir: CircularsAccelerator, ThePrint

Dogodki

oktober 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
3
4
5
6
7
  • JA Slovenija
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
8
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
9
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
10
11
12
13
14
  • Mednarodni dan e-odpadkov
15
16
  • Mednarodni dan popravil
17
18
19
20
21
22
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
23
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…