Kupi odpadkov na Balkanu

Kupi odpadkov na Balkanu

Srbijo in druge balkanske države preplavljajo komunalni odpadki po desetletjih zanemarjanja in pomanjkanja učinkovitih politik ravnanja z odpadki v državah, ki si želijo vstopiti v Evropsko unijo. S cest so vidna goreča smetišča, plastične vrečke visijo na drevesih in otoki odpadkov plavajo po rekah v regiji. Problem se običajno pojavi v zimskem času, ko narasle vode zaplavajo nad odlagališči odpadkov in potiskajo smeti proti hidroelektrarnam.

Tako je bilo tudi to zimo na akumulacijskem jezeru Potpeć v bližini elektrarne po deževnem in snežnem vremenu decembra in v začetku januarja. Površina jezera se je prekrila z debelo plastjo odpadkov, od plastike do zarjavelih kovinskih ostankov, debel dreves in celo menda krste. Odpadke je po toku reke odnesla reka Lim, ki napaja jez Potpeć. Lim izvira iz sosednje Črne gore in teče skozi več občin in njihovih odlagališč v Črni gori in nato tudi v Srbiji, v katerih se na leto zbere približno 45.000 ton odpadkov, ker pa se večina odlagališč ne upravlja pravilno, se v reko žal pušča strupene snovi, ki ogrožajo ekosistem in prosto živeče živali. Strokovnjaki trenutno jezero pospešeno čistijo in napovedujejo, da bo čiščenje trajalo še nekaj tednov, odvisno od vremena. Vsi odpadki iz vode pa bodo žal spet končali na odlagališču v zahodni Srbiji.

Tudi Bosna in Hercegovina poroča o kopičenju smeti, ki ogroža hidroelektrarno na reki Drini v bližini mesta Višegrad na vzhodu in teče vzdolž meje med Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Lim je eden od pritokov Drine, zaradi česar so njihove vodne poti – in tokovi odpadkov – tesno povezani.

Medtem ko se balkanske države po številnih vojnah in krizah v devetdesetih letih borijo za okrevanje, so okoljska vprašanja pogosto zadnja za države, katerih gospodarstva močno zaostajajo za preostalo Evropo. Srbija, Črna gora in Bosna so se že sestale glede tega vprašanja, vendar je bilo narejenega le malo. Balkanske države se soočajo tudi z drugimi izrednimi okoljskimi razmerami, vključno z nevarnimi stopnjami onesnaženosti zraka v številnih mestih. Dela na tem področju imajo zagotovo še zelo veliko.

Vir: https://finance.yahoo.com/news/rubbish-covered-lake-brings-light-074127152.html?guccounter=2

Dogodki

februar 2021

pontorsrečetpetsobned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Sledite nam:

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…