Možnost pilotna sheme kosovnega zbiranja e-odpadkov v Veliki Britaniji

e-waste-704513_1920

Britanska vlada preučuje predlog medstrankarskega Odbora za okoljsko revizijo (EAC), ki bi spletne trgovce prisilil, da od kupcev zbirajo pokvarjene elektronske izdelke za recikliranje.

ZN poročajo, da se vsako leto v e-odpadke odvrže za 10 milijard dolarjev plemenitih kovin (preberi več).Vlada VB razmišlja o uvedbi sistema, ki bi povečal zbiranje rabljenih električnih naprav in pripomočkov po vsej državi za izboljšanje recikliranja elektronskih odpadkov. Lokalni sveti na nekaterih območjih že zbirajo pokvarjene pralne stroje in opekače kruha v shemah, ki se financirajo iz pristojbin za zbiranje odpadkov, ki jih morajo plačati vsi trgovci, ki prodajajo električno blago. Vlada se posvetuje o najboljšem načinu za izvajanje takšnih shem po vsej državi in ​​o tem, kako jih financirati. V odgovoru na poročilo parlamentarnega odbora EAC o e-odpadkih je vlada dejala, da razmišlja tudi o novih ukrepih, ki bi povečali obveznost spletnih trgov in trgovcev, kot je Amazon, da prevzamejo neželeno ali pokvarjeno električno blago.

Razmišljajo, da bi prisilili podjetja, da izboljšajo označevanje izdelkov, da bi jasno pokazali, kako enostavno je izdelek popraviti in ali vsebuje dele, ki jih je mogoče reciklirati. Po pravilih, ki veljajo od leta 2014, morajo tisti, ki vsako leto prodajo več kot 5 ton elektronske in električne opreme, financirati stroške zbiranja, obdelave, predelave in recikliranja teh materialov, ko postanejo odpadki.

Trgovci lahko to storijo tako, da lokalnim oblastem plačajo pristojbine za predelavo električnega blaga, pripeljanega v centre za recikliranje odpadkov, ki ga vodi svet, ali pa organizirajo zbiranje starih predmetov iz domov pri dostavi novega blaga. Od januarja morajo trgovci s trgovinami tudi strankam omogočiti, da neželeno blago vrnejo na svoja prodajna mesta. Spletni prodajalci in tržnice niso dolžni sami vzeti izdelkov nazaj, kar je za nekatere kupce bolj priročno in lahko dražje. Trenutno morajo plačevati le pristojbine za financiranje lokalnih centrov za ravnanje z odpadki. Poslanci pravijo, da ta sistem ne deluje, saj je preveč zbranih ali nepravilno zbranih elektronskih odpadkov.

Predsednik odbora, poslanec Philip Dunne, je dejal: „Izravnava pogojev za spletne velikane in fizične prodajalce pri prevzemu e-odpadkov je pomembna, če želimo zmanjšati količino napačno odloženih e-odpadkov. Nujno moramo izboljšati ponovno uporabo in recikliranje takih izdelkov in vesel sem, da je vlada prepoznala vlogo spletnih trgovcev in tržnic pri prevzemanju večje odgovornosti za tokove e-odpadkov, ki jih pomagajo ustvarjati.”

Tiskovni predstavnik Amazona je dejal, da so v zadnjem desetletju v Veliki Britaniji “podpirali” recikliranje 10.000 ton elektronskih odpadkov in da bo še naprej sodeloval z vlado pri reševanju problema: “Amazon se zavzema za zmanjšanje odpadkov in pomaga našim strankam pri ponovni uporabi, popravilu in recikliranju svojih izdelkov. Strankam na našem spletnem mestu Amazon Recycling ponujamo preproste načine za recikliranje elektronike prek vnaprej plačanih storitev vračila po pošti in zbiranja domov”, je dejal tiskovni predstavnik.

Vir: TheGuardian, TheRegister

Dogodki

december 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
  • E-transformer 2.0 na razstavi Tehniškega muzeja v Bistri
4
5
6
7
  • Usmerjevalna skupina projekta
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…