Pravica do popravljivosti

repairer-1419173

S 1. marcem je stopila v veljavo nova Direktiva o okoljski zasnovi izdelkov, o kateri smo že pisali. Podjetja, ki prodajajo potrošniško elektroniko (pomivalni stroji, hladilniki, sušilniki ali televizorji), bodo morala v Evropski uniji – in v Združenem kraljestvu – zagotoviti, da bo to blago mogoče popravljati do 10 let. Sprememba je posledica zakonodaje Evropskega parlamenta, ki je pred kratkim glasoval za vzpostavitev strožjih pravil o pravici do popravila. Ta pravila naj bi pripomogla k zmanjšanju električnih odpadkov (e-odpadkov), ki se povečujejo zaradi naraščajoče proizvodnje. Medtem ko je Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije, se bodo morali proizvodni standardi Združenega kraljestva ujemati s standardi 27 držav članic, da se bo kakršna koli trgovina nadaljevala. Pravilo začne veljati danes. “To je res velik korak v pravo smer,” je dejal Daniel Affelt iz okoljske skupine BUND-Berlin, ki vodi več “popravilnih kavarn” (Repair Cafe), kamor lahko ljudje pripeljejo svoje pokvarjene aparate in poiščejo pomoč pri njihovem popravilu. “Sodobne naprave so pogosto zlepljene ali kovičene. Če potrebujete posebno orodje ali morate napravo odpreti, je ne morete popraviti.” Pomanjkanje rezervnih delov je še en problem, pravijo zagovorniki kampanje za povečanje popravljivosti potrošniških izdelkov. Včasih lahko en zlomljen zob na drobnem plastičnem zobniku onemogoči delovanje celotne naprave..

V skladu z novimi predpisi EU bodo morali proizvajalci zagotoviti, da so rezervni deli na voljo do deset let, čeprav bodo nekateri za zagotavljanje pravilne namestitve na voljo le poklicnim serviserjem. Nove naprave bodo morale vsebovati tudi z navodili za popravilo in bodo za izboljšanje recikliranja narejene tako, da jih bo mogoče razstaviti z običajnimi orodji, kadar jih res ni več mogoče popraviti.

Evropejci vsako leto proizvedemo več kot 16 kg e-odpadkov na osebo. Približno polovica teh smeti je posledica pokvarjenih gospodinjskih aparatov, EU pa jih reciklira le okoli 40 % in tako za seboj pušča ogromno potencialno nevarnih snovi. Nemška ministrica za okolje Svenja Schulze je dejala, da bi morali proizvajalci v naslednjem koraku navesti, koliko časa naj bi izdelek deloval in ga popravili, če se prej pokvari. To naj bi spodbudilo podjetja k izdelavi bolj trajnih izdelkov. “V servisnih kavarnah vidimo veliko naprav, ki so se pokvarile kmalu po izteku garancije,” je dejal Affelt – pojav, zaradi katerega so nekateri okoljevarstveniki proizvajalce obtožili, da načrtujejo zastarele naprave. Vedenje, da bo naprava res trajala desetletje, bo potrošnike spodbudilo k izbiri izdelkov, ki so bolj trpežni ali jih je mogoče enostavno popraviti, je dejal. “Za veliko večino naprav je popravilo prava izbira,” je dejal Affelt in dodal, da so izjema lahko stari, neučinkoviti hladilniki, ki lahko vsebujejo močne toplogredne pline, ki spodbujajo podnebne spremembe. V naslednjem koraku želijo okoljevarstveniki in skupine za varstvo potrošnikov razširiti “pravico do popravila”, da bi vključevali pametne telefone, prenosnike in druge majhne električne naprave.

Vir: Independent, AP News, RepairCafe

Dogodki

avgust 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…