Startupi, ki iz odpadkov ustvarjajo koristne stvari

Startupi, ki iz odpadkov ustvarjajo koristne stvari

Nagrada Green Alley je prvo evropsko tekmovanje za podjetja v krožnem gospodarstvu. Pobudnik je bila skupina Landbell Group in se izvaja vsako leto od leta 2014. Nagrada promovira revolucionarne rešitve na različnih področjih, kot so varčevanje z viri, predelava materiala, ponovna uporaba, upravljanje recikliranja ali varčevanje s CO2. Skupina Landbell želi utirati pot novi generaciji zelenih zagonskih podjetij in na ta način pomagati prehodu linearnega ekonomskega modela v krožni. Zato ponuja strateško podporo, mrežne priložnosti in nasvete, kako se razširiti na evropski trg.

Letošnji izbor je zaključen, podjetje z največ glasovi, ki si je prislužilo mesto v finalu je xy, skupaj s petimi drugimi finalisti bodo 22. aprila svoje ideje predstavili mednarodni žiriji – zmagovalec pa bo prejel 25.000 eur.

Letos so bila v ožjem izboru sicer naslednja podjetja:

1. Podjetje: Chemicle / Ideja: sirovo sirotko spremeniti v bio-alternativo olju za uporabo pri proizvodnji plastike.

2. Podjetje: Kleiderly / Ideja: Tekstilne odpadke spremeniti v trajnostno plastično alternativo za uporabo v pohištvu, obešalnikih za oblačila …

3. Podjetje: Cyclic Design / Ideja: Oblikovanje embalaže Nepenthes, ki jo je mogoče ponovno napolniti, idealne za trgovine brez embalaže.

4. Podjetje: Carbonauten / Ideja: Ponujajo podnebno negativno alternativo tradicionalnim gradbenim materialom.

5. Podjetje: Seacirc / Ideja: Programska oprema za poročanje, ki lahko količinsko opredeli porabo virov podjetja, izboljša preglednost in poudari področja za izboljšave.

6. Podjetje: Greenbin / Ideja: Sistem za sledenje embalaži s pomočjo QR kod, njegovi uporabniki pa prejmejo nagrade, ko na določenih zbirnih mestih preberejo smeti in tako spodbudijo recikliranje.

7. Podjetje: Excess Materials Exchange / Ideja: Spletno srečanje za industrijo, saj podjetjem pomaga, da odvečne materiale in tokove odpadkov usmerjajo v podjetja, ki lahko z njimi nekaj naredijo.

8. Podjetje: Papair / Ideja: Razvili so prijazno alternativo plastični »bubble« foliji, ki je narejena iz 100-odstotnega recikliranega papirja.

9. Podjetje: AlterLabs / Ideja: Svetovanje podjetjem pri sprejemanju trajnosti, hkrati pa organiziranje brezplačnih delavnic za navdih novih idej.

10. Podjetje: Pixies / Ideja: Majhna vojska avtonomnih nabiralnikov odpadkov, ki lahko pometajo po urbanih okoljih in zbirajo smeti.

11. Podjetje: Lyfa / Ideja: Dostava živil v embalaži za večkratno uporabo, ki jo nato prevzame med naslednjo dostavo.

12. Podjetje: Traceless / Ideja: Razvili tehniko za pretvorbo ostankov kmetijske industrije v biološko razgradljiv nadomestek za folijo za živila in drugo embalažo.

13. Podjetje: MarinaTex / Ideja: Z ribjimi odpadki iz ribiške industrije naredi organsko alternativo plastičnim vrečkam za enkratno uporabo.

14. Podjetje: ReSync / Ideja: Spletna platforma B2B povezuje podjetja z izvajalci recikliranja in ponuja spletne primerjave cen.

15. Podjetje: TrusTrace / Ideja: Obljublja večjo sledljivost v modni industriji in je digitalna platforma, ki uporablja umetno inteligenco za razbijanje portfeljev izdelkov, da bi zagotovila usklajenost dobavnih verig s cilji trajnosti blagovnih znamk.

16. Podjetje: Bettery / Ideja: Stare gorivne celice EV pretvarja v napajalnike.

17. Podjetje: Recyda / Ideja: Programska oprema, ki proizvajalcem embalaže, lastnikom blagovnih znamk in trgovcem na drobno v potrošniškem blagu pomaga oceniti možnost recikliranja embalaže – kar je eden prvih korakov k zmanjševanju odpadkov.

18. Podjetje: Impakt Luksemburg / Ideja: Sistem za ustvarjanje univerzalnega digitalnega prstnega odtisa za vse izdelke, ki omogoča večjo preglednost.

19. Podjetje: Plastship / Ideja: Digitalna platforma, ki podjetjem omogoča, da reciklirano plastiko pridobivajo po specifikacijah, ki jih potrebujejo, namesto da uporabljajo deviške materiale.

20. Podjetje: Dimpora / Ideja: Njihove nepremočljive membrane so narejene iz biološko razgradljivih polimerov in se lahko uporabljajo za izdelavo zunanjih oblačil.

Vir:

Closing the loop: 20 circular startups making useful things out of waste – Positive News

www.green-alley-award.com

Dogodki

oktober 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
3
4
5
6
7
  • JA Slovenija
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
8
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
9
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
10
11
12
13
14
  • Mednarodni dan e-odpadkov
15
16
  • Mednarodni dan popravil
17
18
19
20
21
22
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
23
  • Mobilno zbiranje še delujočih in nedelujočih aparatov
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…