Zbiranje odpadne e-opreme po pošti

Dawn 3356478 960 720

Avstralska pošta je v sodelovanju z državnim izvajalcem recikliranja računalnikov, računalniške opreme in televizorjev TechCollect ustanovila nov način oddaje starih mobilnikov in računalnikov – državno storitev TechExpress. Potrošniki lahko po novi shemi staro opremo shranijo v vrečo ali škatlo in oddajo kot pošiljko kjerkoli v državi. Namen sodelovanja je uporabnikom, predvsem podeželskim prebivalcem, ki ne živijo v bližini zbirnega centra, olajšati odgovorno odstranjevanje e-odpadkov.

Avstralci so med največjimi porabniki tehnologije na svetu, e-odpadki pa rastejo trikrat hitreje kot splošni komunalni odpadki. V Avstraliji vsako leto nastane približno 554.000 ton elektronskih in električnih odpadkov (OEEO). Raziskave kažejo, da Avstralci (tako kot mi) kopičijo e-odpadke, namesto da bi jih reciklirali.

Raziskava uporabe poštnih storitve kaže, da večina prebivalcev podeželja vidi njihov poštni urad kot širši družbeni prispevek, ki nadgrajuje zgolj zagotavljanja izdelkov in storitev. Priložnost za recikliranje tega hitro rastočega toka odpadkov je še en način povezovanja in podpiranja odjemalcev poštnih storitev na podeželju.

Potrošniki lahko v reciklažo oddajo do 22 kg OEEO, kot so prenosni računalniki, mobilniki, tipkovnice, miške in računalniški deli (baterije, modemi, pomnilniki) s poštno pošiljko, ki stane slabih 15 avstralskih $, oz. dobrih 9 €. E-odpadkom, zapakiranim v poštno vrečko ali škatlo pošiljatelj doda nalepko, ki jo natisne kot izpolnjen obrazec na spletnem mestu TechCollect. Paket nato odložit v kateri koli poštni predal avstralske pošte.

 

Vir:         https://planetark.org/newsroom/news/australia-post-launches-e-waste-post-back-service

https://techcollect.com.au/new-circular-e-waste-solution-is-launched/

Dogodki

december 2021

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
  • E-transformer 2.0 na razstavi Tehniškega muzeja v Bistri
4
5
6
7
  • Usmerjevalna skupina projekta
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Na strani uporabljamo samo piškotke za boljše delovanje.

Z brskanjem po naši strani se strinjate z uporabo teh piškotkov. Več o piškotkih…